Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kabinesi, Qasr Al Watan'da düzenlenen toplantıda, ülkenin yasama süreçlerini modernize etmek amacıyla Kabine bünyesinde bir "Mevzuat Zekası Ofisi" kurulmasını onayladı.
BAE Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Mektum, yeni ofisin tüm federal ve yerel mevzuatı kapsayan entegre bir harita oluşturacağını ve bu haritanın yapay zeka aracılığıyla yargı kararları, yürütme prosedürleri ve halka sunulan hizmetlerle bağlantılı olacağını belirtti.
Toplantıda, kabine bünyesinde Yasama İstihbarat Ofisi kurularak BAE'de yasama mekanizmalarının geliştirilmesi onaylandı.
Şeyh Muhammed, "Yeni sistem, büyük veri entegrasyonu yoluyla yeni mevzuatın halk ve ekonomi üzerindeki etkilerini günlük olarak izleyecek ve sürekli olarak mevzuat değişiklikleri önerecek" dedi.
Ayrıca, sistemin küresel araştırma ve geliştirme merkezleriyle bağlantılı olacağını ve en iyi küresel politika ve mevzuat uygulamalarını izleyerek BAE'de nasıl kullanılabileceğini değerlendireceğini ekledi.
Yapay zeka, kamu yönetimi alanında kararları şekillendirmeye başlarken, toplumsal güvenin temeli sarsılabilir. Eğer yapay zeka sistemleri, verilerdeki ön yargıları ya da ayrımcılığı yeterince göz önünde bulundurmazsa, toplumsal adalet ve eşitlik anlayışı zarar görebilir. Bu noktada sorulması gereken sorular var; yapay zeka, yasa önerileri sunarken kim tarafından denetlenecek? Sistem önyargılı verilerle beslendiğinde, önyargıların toplumsal eşitsizlikleri nasıl derinleştireceğini kim kontrol edecek?
Yapay zekayla hazırlanan yasalar, toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarına hitap edebilecek mi? Yoksa yapay zekanın sunduğu hız ve verimlilik, toplumsal adaletin, eşitliğin ve bireysel hakların gerisinde mi kalacak? Alınacak kararlar, sadece teknoloji politikalarını değil, aynı zamanda kamunun yapay zekaya olan güvenini ve hukuk sisteminin tarafsızlığını şekillendirecek.