(pun intended*) Bile isteye kelime oyunu yaptık ama ilk anlamını da kullandık.

İnsanlık 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonuna doğru yaklaşırken yapay zeka teknolojilerinin kazandığı muazzam bir ivmeye tanıklık ediyoruz. Önümüzdeki yüzyılda insanlığın içine düşeceği dramatik bir değişim ve dönüşüm sürecine odaklanmak zorundayız. Nitekim bir yanda yapay zeka gibi teknolojik yeniliklerin getirdiği heyecan var, öte yanda bu yeniliklerin bizi bir distopyaya hapsetme ihtimali… 

Ortalık biraz karışıyor, bizim de kafamız…

Bu sebeple, Yapay Gündem, gelişen teknolojilerin toplumsal yaşama etkilerine ve etik yansımalarına odaklanmak üzere yola koyuldu. Bu platformda gelişen teknolojilerin demokrasi için yaratacağı güçlüklere ve sunabileceği bazı olanaklara odaklanacağız. Demokrasiyi güçlendirmek için yeni teknolojilerin sınırlarını anlamamız ve demokratik pratikleri olası tehlikelerden korumak için güçlü araç ve yaklaşımlarla kendimizi donatmamız gerekiyor. 

Gelin birlikte bu teknolojileri daha derinlemesine keşfetmek için bir yolculuğa çıkalım.

Gülin Çavuş, dezenformasyon konusunda hem teorik hem pratik alanda uzman ve Teyit’in eş kurucusu. IPI'ın Türkiye Ulusal Komitesi ve Avrupa Doğruluk Kontrolü Standartları Ağı'nın Yönetim Kurulu üyesi Gülin, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler alanında yüksek lisans derecesine sahip.

Mert Can Yılmaz, Uppsala Üniversitesi Barış ve Çatışma Araştırmaları Bölümünde araştırma mühendisi ve Uppsala Çatışma Verileri Programı’nda kıdemli analist. Hem barış ve çatışma çalışmaları alanında hem de din çalışmaları alanında yüksek lisansı bulunuyor.