Yapay Gündem yola çıkıyor!

Yapay zeka destekli yapay gündemlerden korur!

Bültenin ismi pun intended*, yani bile isteye kelime oyunu yaptık ama ilk anlamını da kullandık.

İnsanlık 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonuna doğru yaklaşırken yapay zeka teknolojilerinin kazandığı muazzam bir ivmeye tanıklık ediyoruz. Biz bu bültenle, önümüzdeki yüzyılda insanlığın içine düşeceği dramatik bir değişim ve dönüşüm sürecine odaklanmış durumdayız. Bir yandan yapay zeka gibi teknolojik yeniliklerin getirdiği heyecan, diğer yandan bu yeniliklerin bizi bir distopyaya hapsetme ihtimali… 

Ortalık biraz karışıyor, bizim de kafamız…

Bu sebeple, Yapay Gündem, gelişen teknolojilerin toplumsal yaşama etkilerine ve etik yansımalarına odaklanmak üzere yayına başlıyor. Yapay zeka uygulamalarının potansiyel yansımalarını analiz etmek için seçtiğimiz ilk vaka çalışmasını seveceğinizi düşünüyoruz. 

Yapay Gündem, ilk adımlarını Mart 2024’te gerçekleşecek yerel seçimlerle atıyor. Yaklaşan yerel seçimlerde yapay zeka destekli uygulama ve propagandaların yaratabileceği tehlikeleri e-posta bülteniyle sizlere özetleyecek, tehlikelere karşı felaket tellalığı yapmadan sizleri uyaracak, riskleri görmezden gelmeyecek ve sizlere uzmanların ilgili çalışmalarını aktaracağız. 

Cumhuriyetin ikinci yüzyılında gelişen teknolojilerin Türkiye’de demokrasi için yaratacağı güçlüklere ve sunabileceği bazı olanaklara da odaklanacağız. Çünkü demokrasiyi güçlendirmek için yeni teknolojilerin sınırlarını anlamamız ve demokratik pratikleri olası tehlikelerden korumak için güçlü araç ve yaklaşımlarla kendimizi donatmamız gerekiyor. 

Hadi gelin birlikte bu teknolojileri daha derinlemesine keşfetmek için bir yolculuğa çıkalım. Bize eşlik etmek isterseniz, bağlantıda yer alan formdan Yapay Gündem’e ücretsiz bir şekilde abone olabilirsiniz!

Gülin Çavuş, dezenformasyon konusunda hem teorik hem pratik alanda uzmandır. Teyit’in eş kurucusudur. 2017’de Uluslararası Doğruluk Kontrol Ağı Bursu ile mülteciler hakkında yayılan yanlış bilgilere odaklanmıştır. Platformların dezenformasyonu nasıl sorumlu bir şekilde ele alabileceğini araştıran makaleler ve raporlar yazmaktadır.

IPI'ın Türkiye Ulusal Komitesi ve Avrupa Doğruluk Kontrolü Standartları Ağı'nın Yönetim Kurulu üyesidir. Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler alanında yüksek lisans derecesine sahip Çavuş, yerel yönetimlerin sosyal medya kullanımı üzerinden sivil katılım konusunu araştırmıştır.

Mert Can Yılmaz, Uppsala Üniversitesi Barış ve Çatışma Araştırmaları Bölümünde araştırma mühendisi. Bölümdeki Uppsala Çatışma Verileri Programı’nda kıdemli analist olarak görev yapan Mert Can, özellikle doğal dil işleme teknikleriyle ilgileniyor. Hem barış ve çatışma çalışmaları alanında hem de din çalışmaları alanında yüksek lisansı bulunan Mert Can, son tezini ise dini bağlılıklara sahip toplulukların yapay zeka destekli uygulamalardan hizalanma problemi (AI alignment) odağında beklentileri üzerine yazdı. Bu arada Mert Can, zaman zaman Teyit ekibine de araştırmalarında destek oluyor.